tisdag 14 juni 2011

Hemlagad pizza


Hemlagad pizza är gott och känns lite nyttigare än den man får på pizzerian, jag upplever det i alla fall så. Här kommer ett recept på pizzadeg med egen tomatsås (såsen är Leila Lindholms recept) som vi har provat och tyckte var jättegott.

Fyllningen på pizzan är valfri, vi använde parmaskinka, färska champinjoner, coctailtomater, ruccola och toppade med mozzarella och oregano.

Pizzadeg, 4 port:
25 g jäst
2,5 dl vatten
2 msk olivolja
0,5 tsk salt
5-7 dl vetemjöl

1. Värm vattnet till 37 grader.
2. Smula jästen i bunke och häll över vattnet, rör till jästen är upplöst.
3. Tillsätt salt + olja.
4. I med vetemjöl lite i taget, vispa till en fin deg med degkrokar. Låt jäsa under duk i 45 min.

Tomatsås:
2 vitlöksklyftor
5 tomater
1 msk smör
1 msk flytande honung
1 tsk vitvinsvinäger
Flingsalt
Svartpeppar

1.Skiva vitlöken tunt och tärna tomaterna fint.
2.Värm en kastrull och fräs vitlöken lätt i smör.
3.Tillsätt honung och fintärnad tomat. Koka såsen tills tomaterna är
helt mjuka och såsen har tjocknat, ca 20 minuter.
4.Smaksätt med vinäger, salt och svartpeppar. Låt svalna.

Pizzan gräddas i 250 grader i 5-10 min, lite beroende på ugn. Hoppas det smakar!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar